top of page

Till minne av Inger ljung

Uppdaterat: 12 sep. 2022

Docent Inger Ljung, Sala, har avlidit i en ålder av 75 år. Närmast anhöriga är sonen Fredrik med sambon Camilla och deras barn Ludwig.


Inger Ljung blev 1978 den första kvinnan i Sverige som disputerade i ämnet Gamla testamentets exegetik, vid teologiska fakulteten i Uppsala. Hon antogs där som docent 1984 och tjänstgjorde som lektor under perioden 1986-2012. I avhandlingen Tradition and Interpretation: A Study of the Use and Application of Formulaic Language in the So-called Ebed YHWH-psalms undersökte hon formelspråket i ett antal Psaltarpsalmer. Arbetet präglas av ett intresse för texternas litterära form samt av en ambition att utmana tolkningspraktiker och historierekonstruktioner inom Uppsala-skolan. I Silence or suppression? (1989) genomförde hon en systematisk kartläggning av attityder mot kvinnor i Gamla testamentet via kvinnors egennamn och agens. Monografin etablerade Inger som pionjär inom feministisk bibelforskning i Sverige. Som forskare, mentor, handledare och prisbelönt lärare drev Inger frågor om tolkningsteori och bidrog starkt till framväxten av receptionsforskning i Uppsala. Hon tog tredje uppgiften på allvar och visade till exempel i artiklar om pingstpastorn Åke Greens bibelbruk (2005, 2007) på bibelvetenskapens nytta för en bredare allmänhet. Hon förebådade därmed också receptionsfältets vändning mot det politiska livet.


Inger föddes i Flen. Under uppväxten var tiden i Arboga (Brattberget) viktigast. Vännerna därifrån behöll hon livet ut. Inger hade en äventyrlig sida och reste mycket, i Östeuropa och mellan-östern. Bland annat tog hon med sonen på kamelfärd med beduiner i Sinai.


Inger såg hela människan. Att samtala med henne på gården i Sala var att gå på upptäcktsfärd. Liv och akademi hängde ihop sömlöst. Hennes knivskarpa blick matchades av lika delar respekt och medkänsla. Hon ägde integritet som få, privat och professionellt. Det senare gav hon prov på genom att inte ansöka om befordran till professor. Inger gick bort hastigt, i hemmet utanför Sala. Hon är mycket saknad, av familj, vänner, kollegor och studenter.


För vänner och kollegor vid teologiska fakulteten, Uppsala universitet

Mikael Larsson, docent och lektor i Gamla testamentets exegetik, Uppsala

Hanna Stenström, docent och lektor i Bibelvetenskap, Enskilda Högskolan Stockholm

Karin Tillberg, TD Gamla testamentets exegetik, teologisk sekreterare för Svenska kyrkans gudstjänstböcker, kyrkokansliet, Uppsala

Lina Sjöberg, TD Gamla testamentets exegetik, författare, Uppsala

Malin Ekström, TD Gamla testamentets exegetik, jämställdhets- och lika villkorshandläggare, SLU, Uppsala154 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page